Линия на бедност: Достатъчни ли са 369 лв. за номрален живот

Линия на бедност: Достатъчни ли са 369 лв. за номрален живот

369 лева ще бъде официалната линия на бедност през 2021 година, става ясно от проект на правителството. Обсъждането му е до 12 септември. През тази година линията на бедност е 363 лева, което означава, че увеличението е с 6 лева. 

Предвижда се още социалният министър да предлага размера на прага на бедност според възможностите на бюджета. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, породена от разпространението на COVID-19. 

„По този начин, слагайки в центъра на решението на министъра възможностите на бюджета, означава, че прехвърляме тежестта върху най-бедните и по този начин намаляваме възможността им да реагират и да посрещнат потреблението“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Иван Нейков - председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. 

„Намираме се в една безпрецедентна криза, тя е съчетание от заболяване и икономически и финансови проблеми. На фона на тази ситуация, предложението е линията на бедността да се увеличи с 6 лв., а миналата година по това време предложението е било за 15 лв.. Очевидно е, че предложението е неадекватно“, отбеляза и Румен Гълъбинов – икономист и финансист, бивш зам.-председател на КФН. 

Според него източници за финансиране има и не е необходимо да сме прекалено консервативни. 

„Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от ДДС, а след това държавата казва на бедните: „Нямаме пари и за това по 6 лв.“. Това показва тотално неразбиране на принципите на социалната политика“, отбеляза още Иван Нейков.

Copyright

© 2020 Roumen Galabinov. All Rights Reserved.

Кризата е безпрецедентна, трябва комплексен подход
БВП може да намалее с до 15 милиарда лева, трябва ...