Криза, чао!

Криза, чао!

Глобалната икономика започва да навлиза във фазата на възстановяване. Отчетливото рестартиране след Covid кризата ще продължи през второто полугодие. Това прогнозира за Радио Шумен финансовият експерт Румен Гълъбинов.

„Видимо е, че излизаме от кризата. Увеличи се международната търговия. В момента има дефицит на контейнери. Такива тенденции се забелязват и при цените. Повиши се в началото на годината международната цена на петрола. Това е продиктувано от увеличеното търсене на петролни продукти. Причината за това е оживлението в икономиката. Повишиха се и други производствени цени на хранителни стоки и такива за масова употреба. Повишиха се и цените на индустриални продукти“, каза експертът.

Заради тенденцията на разбуждане на икономиката се наблюдава и повишена инфлация. Този процес ще продължи поне до края на годината, прогнозира Румен Гълъбинов.

Ваксинационните кампании също помагат на икономиката. Те дават усещането, че пандемията е поставена под контрол. Гълъбинов припомни, че амбицията на Европейската комисия е до края на лятото да бъдат ваксинирани 70% от жителите на общността.

Има три основни фактора, които могат да гарантират скоростно възстановяване на икономиката, обясни експертът. „Единият е вътрешното търсене и потребление. Мерките трябва да продължат да помагат на гражданите и на бизнеса, за да се подхранва потреблението. Вторият източник е износът. България трябва да си върне предкризисните нива на износ. Третият е също много важен. Това са инвестициите. Както в публичния сектор, така и в частния. Трябва да се инвестира в бизнеси, които не бяха засегнати от кризата. Това са високотехнологичните сфери. Много е важно България да стане по-атрактивна за инвестиции“, обясни Румен Гълъбинов.

Около 70 милиарда лева са спестяванията на българите. Една много малка част от тях влизат като инвестиции в икономиката. Трябва да се помисли как да се засили желанието на хората и фирмите за предприемачество, призова експертът.

„Във времена на криза инвестиционни убежища са недвижимите имоти, ценните метали, произведения на изкуствата, неща за които се вярва, че не си променят съществено стойността във времето. Това обаче е първоначалната реакция. Ако този сантимент за инвестиции в недвижими имоти продължи прекалено дълго, това може да доведе до претоварване на пазара и насищане на търсенето там. Трябва да има достатъчно стимули да се инвестират парите и в производствена дейност“, уточни Гълъбинов.

Още по темата чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с икономическия експерт Румен Гълъбинов.

https://bnr.bg/shumen/post/101487667/kriza-chao?fbclid=IwAR3vgbYES5A-8BY28kecmtBrqYvqyOOcXKd0wOoKWXuCqG2YNVmcY_6vex0

Брифинг за икономиката на България
Глобалният бизнес сe възстановява