Защо ни очаква възможна рецесия с двойно потъване?

Защо ни очаква възможна рецесия с двойно потъване?

Когато икономиката излезе от рецесия и икономическият растеж започне възходящо, но скоро отново изпада във фаза на рецесия, тя преминава през двойна рецесия.

Нарича се още W-образна рецесия, тъй като графиката на растеж на икономиката, преминава през двойно потапяне.

Рецесията с двойно потапяне се отнася до рецесия, последвана от краткотрайно възстановяване, последвана от друга рецесия.

По каквато и да е причина, след като първоначалната рецесия е преминала, вторият кръг на рецесията настъпва точно както, или дори преди, икономиката да се е възстановила напълно от загубите от първоначалната рецесия.

Добър показател за двойна рецесия е, когато растежът на брутния вътрешен продукт отново се понижи до отрицателен след кратък положителен растеж.

Считам, че кризата в  България все още не е проявила пълните си последици и не може да се изключи възможността за повторен спад, като например вторична рецесия, особено с оглед на равнището на безработицата.

Напоследък COVID-19 бързо се разпространи в България, като повлече след себе си неочаквани и непредвидими икономически и социални последствия.

Публичните ни финанси също са засегнати сериозно от рецесията, като се очаква бюджетният ни дефицит да се повиши през тази и следващата година.

Поради кризата инвестиционната среда се различава значително и положението вече се влошава с оглед на предвижданото второ задълбочаване.

Връзката между случаите на COVID-19 и ефективността на икономиката е много важна и пътят на икономиката ни ще зависи значително от хода на вируса.

Продължаващата криза в общественото здравеопазване ще окаже голямо влияние върху икономическата активност и заетостта в близко бъдеще и крие значителни рискове за икономическите ни перспективи.

Ние вече сме ударени с втората вълна през тази есен, а в исторически план втората вълна на пандемия често е по-лоша от първата.

Оптимизмът по отношение на ваксината е висок, но вероятно ваксина няма да е налице масово поне до средата на 2021г.

Има два сценария за икономиката ни през следващите шест месеца, като сме до около 50/50 БВП отново да се свлече сега през четвъртото тримесечие на 2020г.

Възобновяването на случаите на COVID-19 и последващото забавяне на бизнес дейностите вече започнаха.

Закъсненията за финансова помощ ще задълбочат забавянето и ако не спрем товарния влак от инфекции, икономиката отново ще се срине.

Така е, когато рецесията започва, като изглежда, че ще бъде V-образен спад, но след това отново пада до така известната двойна рецесия, тъй като икономиката спада два пъти, преди да се възстанови до предишния си темп на растеж.

Двойното потапяне отразява комбинацията от продължителна уязвимост в основната икономика и вторични трусове от първоначалния рецесионен удар.

Като общо правило, колкото по-тежък е спадът, толкова по-големи щетите са, толкова дълго е излекуването и толкова голяма е вероятността за двойно потапяне.

Настоящата рецесия е класически пример за възможно двойно потапяне. Икономиката е повредена от безпрецедентното блокиране заради борба с COVID-19 и в това се крие причината за двойно потапяне и продължаваща уязвимост.

А невъзможността за удържане на вируса подчертава ясната възможност за вторични трусове и именно тази комбинация би довела до двойните спадове.

Тъй като ограниченията, свързани с Covid-19, се засилват, очаквам икономиката на България да се свие отново през последното тримесечие на 2020 г.

 

Румен Гълъбинов

Къде са парите за лихвоточките ?
Мярката 60/40 трябва да продължи до средата на 202...